Zelí
Dušené zelí
Suroviny:
- 1/2 kg kysaného zelí
- 1 cibule
- 5 dkg sádla
- 2 syrové brambory
- kmín
- sůl
- cukr
- ocet
Postup: zelí vymačkáme (voda bývá moc kyselá), zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme na sádle osmahnutou cibuli a dáme vařit. K měkkému zelí přidáme nastrouhané syrové brambory, promícháme a necháme povařit. Dochutíme solí, cukrem, octem nebo vodou, která zůstala ze zelí. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Cuketové zelí
Suroviny:
- cuketa
- cibule
- 1 stroužek česneku
- olej
- sůl, pepř
- cukr
- citron nebo ocet
Postup: cuketu oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme, osolíme, opepříme a necháme chvíli stát. Na pánvi na oleji zpěníme cibuli a česnek utřeme. Vodu, kterou cuketa pustí, slijeme. K cuketě přidáme 2 lžíce oleje a 2 lžíce vody a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, zpěněnou cibuli a necháme přejít varem. Dochutíme cukrem, citronem nebo octem.
Kedlubnové zelí
Suroviny:
- kedlubny
- cibule
- hladká mouka
- olej nebo sádlo
- sůl, pepř
- ocet
- cukr
Postup: kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, trochu podlijeme a uvaříme do měkka. Na pánvi na oleji osmažíme cibulku, přidáme mouku a vytvoříme jíšku, přidáme do zelí a povaříme. Dochutíme solí, cukrem, octem, pepřem a podáváme.
Kysané zelí
Suroviny:
- 7 kg zelí
- 5-6 větších cibulí
- 15 dkg soli
- 30 dkg cukru
- 25 kuliček Spolarinu
- 3 dkg kmínu
- 3 dkg hořčičného semínka
- 1 l octa
- 2 litry vody
- 1 sáček pyrosyřičitanu - lze zakoupit v drogerii
Postup: všechny suroviny smícháme a necháme den odstát, občas promícháme. Druhý den plníme do sklenic, zavíčkujeme a uložíme. Nesterilujeme.