Velikonoční hlavička
Suroviny:
- 200 g uzeného masa
- 150 g drůbežích jater
- 150 g slaniny
- 500 g strouhanky
- 4 vejce
- 2 cibule
- 100 g másla
- muškátový oříšek
- 1 dl černého piva
- 1,5 dl mléka
- sůl
- pepř
- směs bylinek: mladé kopřivy, pažitku, petrželku
Postup: na části tuku zpěníme jednu nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájená játra. Osmahneme, podlijeme černým pivem a dusíme do poloměkka. Strouhanku nebo stejné množství nakrájené veky zalijeme mlékem a necháme vsáknout. Na jiné pánvi osmahneme druhou nakrájenou cibuli, přidáme směs bylinek, listy kopřiv, které jsme předem spařili horkou vodou a nasekali nadrobno. Vše podusíme. Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou slaninu, podušená játra, bylinkovou směs a zaděláme osolenými a opepřenými vejci okořeněnými špetkou muškátového oříšku. Dobře prohnětenou směs vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Podáváme s vařenými brambory.
Šoulet s uzeným masem
Suroviny:
- 30 dkg uzeného masa
- 50 dkg loupaného hrachu
- 25 dkg středních krupek
- 8 dkg sádla
- celá hlava česneku
- větší cibule
- majoránka
- sůl, pepř
- mletý kmín
Postup: uvařený hrách a kroupy smícháme dohromady, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a kmín. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle do zlatova, přidáme prolisovaný česnek a vmícháme do směsi společně s uzeným masem nakrájeným na kostičky. Promíchanou směs vsypeme do sádlem vymazaného pekáčku a dáme zapéct do trouby.