Maso na pivu
Vepřové maso na divoko
Suroviny: 3/4 kg vepřového masa, 2 velké cibule, 1/4 kg kořenové zeleniny, 2 stroužky česneku, několik kuliček pepře, nového koření a jalovce, tymián, 1 bobkový list, 1/4 litru červeného vína 1 lžička cukru, 5 dkg sádla, sůl
Postup: zeleninu nakrájíme na jemné nudličky a osmažíme na sádle, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zrůžovět. Přidáme posolené maso a ze všech stran opečeme, přidáme koření, celé stroužky česneku, cukr a víno a přikryté dusíme doměkka. Maso při dušení obracíme a podle potřeby podléváme vodou. Maso nakrájíme na porce, koření ze šťávy vybereme, maso vložíme zpět prohřát. Šťávu necedíme ani nemixujeme. Podáváme s knedlíkem.
Vepřová plec na pivu
Suroviny:
- 1/2 kg vepřové plece
- 20 dkg kořenové zeleniny(mrkev, celer, petržel)
- 1 velká cibule
- 2 dl piva
- 1 dl vody
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- trochu zázvoru (čerstvý i sušený)
- sůl, kmín
- citronová kůra i šťáva
- nastrouhaný chléb na zahuštění
Postup: do hrnce nalijeme vodu a pivo, přidáme koření, kousek citronové kůry, nakrájenou cibuli a zeleninu. Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, okmínujeme a přidáme do hrnce se zeleninou. Pod pokličkou dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme a omáčku zahustíme nastrouhaným tvrdým chlebem. Do omáčky vrátíme maso a povaříme asi 5 minut. Ochutíme citronovou šťávou a podáváme s bramborovým knedlíkem, bramborami nebo chlebem.
Vepřová plec na pivu 2
Suroviny:
- 40 dkg vepřového masa
- 3 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- sůl
- drcený kmín
- oregano
- hladká mouka
- 2 paprikové klobásy
- světlé pivo
Postup: maso nakrájíme na drobnější kostičky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. V kastrolu na sádle opečeme cibuli do zlatova a přidáme nakrájené maso. Osolíme, okořeníme a ve vlastní šťávě dusíme téměř do měkka. Ke konci dušení přidáme oloupanou a na plátky nakrájenou klobásu, lehce zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme pivem. Promícháme a necháme ještě asi 15 minut povařit. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Vepřový bůček na pivu
Suroviny:
- 3/4 kg bůčku bez kostí
- 35 dkg cibule
- 12 stroužků česneku
- 4 lžíce kečupu
- sůl, pepř
- 1/4 l světlého piva
Postup: do pekáče dáme bůček nakrájený na větší kostky, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, česnek na plátky, kečup, sůl, pepř, všechno promícháme a zalijeme pivem. Pečeme do měkka, podáváme s bramborovým knedlíkem.