Pečené brambory
Bramborové krokety
Suroviny:
- 3/4 kg brambor
- 2 žloutky
- 3 dkg strouhanky
- 3 dkg másla
- sůl
- na obalení: hladká mouka, vejce, strouhanka
Postup: brambory uvaříme, oloupeme a horké prolisujeme. Přidáme máslo, žloutky, sůl a strouhanku a vypracujeme těsto. Tvoříme malé kuličky, obalujeme v trojobalu jako řízek a smažíme na oleji.
Rozmáčklé pečené brambory
Suroviny:
- vařené brambory ve slupce
- olivový olej
- sůl
Postup: brambory důkladně vypereme, uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Brambory rozložíme na plech s pečícím papírem. Šťouchadlem na kaši každou bramboru zploštíme, aby popraskala, ale držela tvar. Pokapeme olejem a pečeme asi 20 minut, potom brambory otočíme, znovu pokapeme olejem a dopečeme do zlatova. Osolíme podle chuti. Podáváme jako přílohu k minutkám. Výborná je k nim studená omáčka ze zakysané smetany s pažitkou a česnekem.