Jarní bramborový salát
16. 5. 2009

Suroviny: 1 kg nových brambor, 1 svazek mladé cibulky, bílá část, svazek ředkviček, svazek pažitky, 30 g másla, 70 g prorostlé slaniny, šťáva a kůra z 1 citronu, 1-2 lžičky hrubozrnné hořčice
Postup: Nové brambory vydrhneme kartáčkem a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme (podle chuti a druhu brambor oloupeme), překrájíme je na poloviny nebo silnější plátky.
2. Cibuli omyjeme, očistíme a nakrájíme na čtvrtiny nebo osminky. Ředkvičky nakrájíme na plátky, přidáme k bramborám, osolíme a opepříme.
3. V pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou slaninu. Vsypeme cibulky a na mírném ohni je necháme zesklovatět. Stáhneme z ohně, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a vmícháme hořčici. Ochuceným máslem přelijeme brambory s ředkvičkami a promícháme s usekanou pažitkou a podáváme.
Tip: Salát můžete podávat jak teplý, tak i studený jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k pečeným rybám a ke grilovanému i smaženému masu či sýrům. Místo másla můžete použít olivový olej, s máslem je však chuť teplého salátu jemnější