Cmunda
Kynutá cmunda
Suroviny:
- 1 kg syrových brambor
- 25 dkg hrubé mouky
- 5 vajec
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 5 stroužků česneku
- 20 dkg salámu
- 1 dl mléka
- majoránka
- drcený kmín
- sůl, pepř
- sádlo
- strouhanka
Postup: z rozdrobeného droždí, cukru, 5 lžic mléka a lžíce mouky si připravíme kvásek. Brambory a česnek jemně nastrouháme, přidáme mouku, žloutky, kostičky salámu, vykynutý kvásek, majoránku, sůl, pepř, kmín a zbytek mléka a vše důkladně promícháme, naposledy přidáme tuhý sníh z 5 bílků. Těsto dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a pečeme asi 1 hodinu při 180 stupních.
Bramborový bác
Suroviny:
- 12 středně velkých brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 10 dkg vepřových škvarků
- špetka kmínu
- pepř, sůl
- sádlo na vymazání formy
Postup: syrové brambory jemně nastrouháme. Vodu, kterou brambory pustily, slijeme. Přidáme vejce, mouku, sůl, kmín, pepř, škvarky a promícháme. Těsto musí být hustější než těsto na lívance. Pekáč vymažeme sádlem, vlijeme připravené těsto a pečeme v rozehřáté troubě při 180-200 stupních dozlatova.
Bác můžeme podávat teplý i studený jako samostatný pokrm nebo jako pochoutku k čaji, pivu, vínu.
Vhodnou přílohou je sterilovaná zelenina nebo salát z čerstvé zeleniny.