Buřtguláš
Bramborový guláš
Suroviny:
- 75 dkg brambor
- 25 dkg vepřové plece
- 20 dkg fazolových lusků
- 5 dkg anglické slaniny
- 3,5 dl světlého piva
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl, pepř
- mletá paprika
- majoránka
Postup: na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, slaninu a část sekaného česneku. Přidáme kostky masa, chvíli restujeme, posypeme paprikou a podlijeme pivem. Osolíme, opepříme a dusíme asi 10 minut, přidáme nakrájené brambory a necháme podusit asi 20 minut. Když je maso měkké, přidáme zbytek česneku, pokrájené fazolky a krátce povaříme. Dochutíme majoránkou.
Buřtguláš 1
Suroviny:
- 1/2 kg točeného salámu
- 10 dkg uzeného masa
- 1/2 kg brambor
- 1 velkou cibuli
- sádlo nebo olej
- kmín
- majoránka
- 2 lžíce papriky
- sůl, pepř
Postup: syrové brambory a uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky, salám na kolečka. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme papriku a promícháme, přidáme brambory, kmín, osolíme a zalijeme asi do poloviny vodou. Brambory dusíme do změknutí. Několik brambor rozmačkáme vidličkou a podle potřeby přidáme vodu. Přidáme salám, uzené maso a ještě krátce povaříme. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s čerstvým chlebem nebo samotné.
Buřtguláš 2
Suroviny:
- 50 dkg brambor
- 50 dkg točeného salámu
- 4 cibule
- 2 lžíce sladké papriky
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce sádla
- drcený kmín
- sůl, pepř
- 1 l vody
- majoránka
Postup: cibuli nakrájíme na drobné kostičky, salám na kolečka. Do hrnce dáme sádlo, přidáme cibuli, salám a kmín a restujeme do zlatova, zaprášíme paprikou, zamícháme a zalijeme vodou, přidáme brambory nakrájené na kostky, osolíme a uvaříme do měkka. Ochutíme pepřem, česnekem a majoránkou. Podáváme s chlebem.