Brambory na pánvi
Ohnivá bramborová pánev
Suroviny:
- 1/2 kg nových brambor
- 25 dkg čabajky nebo ostrých klobás
- 40 dkg konzervovaných loupaných rajčat (nebo čerstvá, oloupaná)
- čerstvá chilli paprička (nebo špetka chilli)
- česnek podle chuti
- lžička mletého kmínu
- olej
- sůl, pepř
Postup: syrové brambory kartáčkem důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Čabajku nakrájíme na plátky a na větší pánvi ji smažíme na oleji. Přidáme nakrájené brambory a 5 minut opékáme. Okořeníme kmínem, přidáme česnek nakrájený na plátky a nakrájenou chilli papričku bez semen. Pak přidáme rajčata a vše dusíme na mírném ohni, až brambory změknou (asi 20 minut). Dochutíme solí, pepřem a podáváme se zeleninovým salátem.
Brambory na slanině
Suroviny:
- 1,20 kg brambor
- 25 dkg slaniny
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky
- sůl, kmín
- celerová nať nebo libeček
Postup: oloupané brambory uvaříme se solí, kmínem a natí do měkka. Na pánvi rozpustíme nakrájenou slaninu, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby dosolíme. Promícháme a několik minut opékáme.