Rumové kuličky
Suroviny:
-
15 dkg mletých ořechů
-
15 dkg moučkového cukru
-
2 lžíce másla
-
2 lžíce kakaa
-
15 dkg rozinek
-
2 dl rumu
-
kokos na obalení
Postup: rozinky namočíme do rumu a necháme do druhého dne. Smícháme cukr s máslem, přidáme ořechy, kakao a naložené rozinky. Ze vzniklé hmoty uděláme kuličky, které obalíme v kokosu.
Roláda ze sušenek
Suroviny:
-
25 dkg mletých sušenek Koka
-
10 dkg moučkového cukru
-
3 lžíce rumu
-
4 lžíce uvařené černé kávy
-
3 lžíce kakaa
Postup: všechny suroviny smícháme a vytvoříme vláčné těsto, které mezi dvěma kusy potravinářské fólie rozválíme asi na 1/2 cm. Potřeme krémem a pomocí fólie stočíme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout. Krájíme na šikmé řezy.
Krém:
-
12 dkg másla
-
8 dkg moučkového cukru
-
20 dkg kokosu
-
1,5 dl rumu
Postup: máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme kokos a rum.
Čokoládové doutníky
Suroviny:
-
13 dkg másla
-
1 balíček piškotů
-
2 lžíce kakaa
-
1 sáček želé bonbonů
-
2 lžíce rumu
-
15 dkg moučkového cukru
-
2 lžíce vařené kávy
-
poleva: čokoláda na vaření a tuk
Postup: piškoty rozdrtíme, želé nakrájíme na drobno. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kakao, rum, kávu, piškoty a želé. Vše smícháme, z těsta děláme malé tyčky, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a necháme ztuhnout.
Kuličky Rafaelo
Suroviny:
-
25 dkg ztuženého tuku
-
25 dkg sušeného mléka
-
15 dkg moučkového cukru
-
1 dl vody
-
oloupané mandle
-
strouhaný kokos
Postup: tuk rozpustíme, přidáme sušené mléko, cukr, vodu a vypracujeme těsto. Odkrajujeme kousky a do každého zabalíme mandli, utvoříme kuličku a obalíme v kokosu.
Kokosové kuličky
Suroviny:
-
15 dkg kokosu
-
12 dkg másla
-
30 dkg cukru krupice
-
7 dkg kakaa
-
3 bílky
-
kokos na obalení
Postup: všechny suroviny smícháme na těsto, které necháme několik hodin v ledničce. Z těsta děláme malé kuličky a obalujeme je v kokosu.
Ořechová vosí hnízda
Suroviny:
-
1 1/2 hrnku strouhaných ořechů
-
3/4 hrnku moučkového cukru
-
1 bílek
-
dětské piškoty
-
cukr
-
náplň:
-
3/4 hrnku moučkového cukru
-
1/2 vanilkového cukru
-
2 vejce
-
1/2 kostky másla
-
rum
Postup: ořechy smícháme s cukrem, bílkem a tvoříme kuličky, které obalíme v cukru a vtlačujeme do formičky na vosí hnízda tak, aby vznikl prostor pro náplň. Hnízda vyklopíme, necháme do druhého dne usušit, naplníme a postavíme na piškoty, které tvoří dno hnízda.
Vejce, polovinu cukru a vanilkový cukr šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Za občasného míchání vychladíme. Změklé máslo utřeme se zbytkem cukru a pomalu smícháme s uvařeným, vychlazeným krémem a dochutíme rumem.
Dvoubarevné kuličky
Suroviny na žloutkovou směs:
-
3 natvrdo uvařené žloutky
-
15 dkg másla
-
2 lžíce rumu
Suroviny na ořechovou směs:
-
15 dkg moučkového cukru
-
15 dkg mletých ořechů
-
3 lžíce rumu
-
4 lžíce kakaa
-
1 bílek nebo 2 lžíce smetany
-
10 dkg mletých ořechů na obalení
Postup: smícháme suroviny na žloutkovou směs a necháme přes noc v chladničce ztuhnout. Potom ze směsi uděláme malé kuličky s průměrem 1 cm, dáme na talíř a opět dáme do chladničky.
Smícháním surovin na ořechovou směs uděláme těsto. Z těsta odebíráme kousky, rukou uděláme malou placku, do které zabalíme žloutkovou kuličku. Hotovou kuličku obalíme v mletých ořechách a dáme do košíčku. Hotové kuličky by měly mít průměr 2-3 cm.
Kávová zrna
Suroviny:
-
1 sáček piškotů (14 dkg)
-
14 dkg másla
-
5 dkg moučkového cukru
-
10 dkg mletých ořechů
-
10 dkg nasekaných rozinek
-
2 lžičky instantní kávy
-
4 lžíce rumu
-
4 lžíce kakaa
-
čokoládová poleva
-
jádra ořechů nebo mandle
Postup: všechny suroviny smícháme, propracujeme a necháme v ledničce ztuhnout. Potom tvarujeme kávová zrna asi 3 cm velká, do kterých zabalíme kousek jádra ořechu. Uprostřed zrna naznačíme lžičkou rýhu a opět necháme ztuhnout. Nakonec namáčíme v čokoládové polevě.