Těstoviny
Barevný salát z těstovin
Suroviny: 30 dkg těstovin (barevné vrtule, mušličky nebo kolínka), 1 větší cibule, 4 rajčata, 2 barevné papriky, 1 konzerva sterilované kukuřice (45 dkg), 15 dkg tvrdého sýra, 2 dl kysané smetany, 3 lžíce ostrého kečupu, šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř
Postup: uvařené těstoviny prolijeme studenou vodou a necháme odkapat. Cibuli nakrájíme na drobno, rajčata na tenké plátky, papriky na nudličky, sýr na kostičky, vše smícháme a přidáme okapané těstoviny a kukuřici. Kysanou smetanu smícháme s citronovou šťávou, kečupem, solí a pepřem a nalijeme na těstoviny. Vše promícháme, dochutíme a můžeme ozdobit sekanou petrželkou, pažitkou nebo koprem a dáme vychladit do ledničky. Když máme salátovou okurku, můžeme ji též přidat do salátu.
Zapečené těstoviny s brokolicí
Suroviny: 30 dkg těstovin, 30 dkg brokolice, 1 červená paprika, 2 vejce, 10 dkg tvrdého sýra na strouhání, 1 větší cibule,4 stroužky česneku,1/4 l mléka, olej, pepř, sůl
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Brokolici povaříme na páře, rozebereme ji na drobné růžičky a stonky nakrájíme na malé kousky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a krátce ještě osmažíme. Smícháme uvařené těstoviny, brokolici, na nudličky nakrájenou papriku, osmaženou cibulku s česnekem, ochutíme solí a pepřem. Takto připravenou hmotu urovnáme do vymazané zapékací nádoby. V mléce rozšleháme vejce, které lehce přisolíme, nalijeme na povrch těstovin a dáme do trouby zapéct. Před koncem pečení posypeme povrch strouhaným sýrem a rychle zapečeme.
Výborné špagety
Suroviny: 25 dkg špaget, 20 dkg anglické slaniny, 2 vejce, 1 menší cibule, olej, sůl, zakysaná smetana
Postup: na pánvi na oleji opečeme nakrájenou slaninu do zlatova. Slaninu vyjmeme a do pánve dáme drobně nakrájenou cibulku, zpěníme ji a přidáme vajíčka, sůl a uděláme řidší smaženici. Špagety uvaříme podle návodu a smícháme s usmaženými vejci a slaninou. Směs okořeníme a podle chuti přidáme smetanu. Podáváme se zeleninovým salátem.
Zdeňkovy špagety
Suroviny:
1 balíček špaget, 3 cibule, 10 stroužků česneku, 15 dkg kečupu, 10 dkg rajčatového protlaku, kmín, sůl, velkou lžíci sardelové pasty, 1 kostka masoxu, olej, sýr, 1/2 kg špekáčků, worcestr, kari, paprika, 1/2 l vody, hotová jíška
Postup: dle návodu uvaříme špagety. Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, trochu orestujeme, přidáme protlak, kečup, kmín, sardelovou pastu, vodu, masox, worcestr, kari, papriku a nakrájené špekáčky. Vše necháme povařit, přidáme hotovou jíšku, ještě povaříme a dochutíme. Na talíři přelijeme špagety omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem.
Omeleta mořského koníka
Suroviny:
15 dkg vařených špaget, 10 dkg měkkého salámu, 2 stroužky česneku, 4 vejce, sůl, pepř, strouhaný sýr, máslo na pánev
Postup: promícháme pokrájené špagety, salám nakrájený na drobno, prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, sůl, pepř a na pánvi upečeme placičky po jedné straně, obrátíme, posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme. Podáváme se zeleninovou oblohou.
Pikantní špagety
Suroviny:
1 balíček špaget, 30 dkg strouhané Nivy, 1 hlavička česneku, oregano, na každou porci 3 lžíce kečupu, sůl
Postup: Nivu ustrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, oregano, trošku soli a dobře v míse promícháme. Špagety uvaříme běžným způsobem a ihned po zcezení ještě hodně horké dáme do sýrové hmoty a promíháme tak, aby se Niva trochu rozehřála a olepila špagety. Ihned podáváme a na talíři dáme na jednotlivé porce několik lžic prohřátého kečupu.
Flíčky se zelím
Suroviny:
1 hlávka letního zelí, flíčky nebo jiné těstoviny, anglická slanina nebo špek, sůl
Postup: zelí nakrájíme na drobno, prosolíme a promneme v rukou, aby pustilo šťávu. Dáme do hrnce, malinko podlijeme vodou a dusíme 20 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Flíčky uvaříme, scedíme, promícháme se zelím, slaninou a podle chuti přisolíme.
Těstoviny s Nivou
Suroviny:
1 sáček těstovin, trochu oleje, 15 dkg šunky, 30 dkg žampionů, 15 dkg sýru Niva, 1,5 dl sladké smetany, 4 stroužky česneku
Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu, propláchneme a necháme okapat. Na pánev dáme olej, přidáme nakrájené žampiony a chvíli je dusíme, přidáme nakrájenou šunku, rozdrobenou nivu a rozmačkaný česnek. Když se sýr niva rozpustí, přidáme smetanu a necháme přejít varem. Promícháme s těstovinami a podáváme se zeleninovým salátem.
Ďábelské špagety
Suroviny:
1 balíček špaget, 1 konzerva vepřové maso ve vlastní šťávě, 1 konzerva ďábelské tousty, 1 cibule, kečup, tvrdý sýr na postrouhání.
Postup: špagety uvaříme podle návodu. Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme vepřovou konzervu a ďábelské tousty. Promícháme a necháme povařit. Podle chuti přidáme kečup a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.
Špagety s hovězím masem
Suroviny: balíček špaget, vařené hovězí maso, 1 cibule, trochu oleje, rajský protlak, ostrý kečup, tvrdý sýr
Postup: špagety uvaříme dle návodu. Vařené hovězí maso (může být i z polévky) umeleme. Na oleji podusíme větší nakrájenou cibuli, přidáme umleté maso, rajský protlak, kečup a chvíli podusíme. Přidáme uvařené špagety a promícháme, na talíři posypeme nastrouhaným sýrem, podle chuti můžeme přidat kečup.