Pomazánky 4
Krabí pomazánka se sýrem
Suroviny: 2 tavené sýry, 25 dkg krabích tyčinek, citron, 4 lžíce rostlinného másla, sůl, bílý pepř, špetka cukru
Postup: krabí tyčinky necháme trochu rozmrazit a jemně je nakrájíme. Máslo utřeme se sýry a citronovou šťávou, přidáme krabí tyčinky, pepř, sůl a špetku cukru. Mažeme na plátky rohlíků a zdobíme okurkou nebo ředkvičkou.
Ostrá salámová pomazánka
Suroviny: 15 dkg měkkého salámu, 15 dkg tvrdého sýra, 2 malé cibule, 1 vařené vejce, 1-2 feferonky, 1 lžíce sterilované červené papriky, 1 kyselá okurka, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu. worcester, sůl
Postup: cibuli nakrájíme na kolečka, promneme ji se solí a necháme asi 5 minut odležet. Salám, sýr, vejce a okurku nastrouháme na hrubší nudličky. Feferonky jemně pokrájíme. Všechno smícháme, přidáme kečup, majonézu, worcester a cibuli. Necháme v chladu proležet a mažeme na chlebíčky nebo chléb. Ozdobíme zelenou natí, nebo proužky barevné papriky.
Pomazánka z tresčích jater.
Suroviny: 100 gr másla, tresčí játra z konzervy, citronová šťáva, půl litru mléka, lžíce hrubé mouky, kousek cibule, lžička sekané pažitky.
Postup: Uvaříme kašičku z mléka a mouky.Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemmě sekanou cibulku i pažitku a citronovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citronovou šťávou, zdobíme petrželkou, plátky rajčat i okurek, sypeme cibulkou na jemno nakrájenou.
- Nepravý kaviár
Suroviny: Půl litru mléka, 100 gr krupice, jeden až dva slanečci, velká cibule, lžíce protlaku, špetka pepře, lžíce tuku.
Postup: Uvaříme hodně hustou kaši z mléka a krupice. Slanečky umeleme. Chceme-li kaviár ostřejší, dáme do slanečků více pepře a papriky. Utřeme je se strouhanou cibulí, s protlakem a tukem. Nejlepší je olej, ale můžeme dát i vepřové nebo husí sádlo. Míšeninu opepříme, po lžících přidáváme kaši a třeme, až se hmota spojí. Mažeme ji na žemle nebo na krajíčky chleba.
- Pomazáka z vajec a salámu
Suroviny: 2 vejce, 100 gr salámu, 100 gr másla, 1 lžíce hořčice, okurka.
Postup: Na tvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka.
- Pomazánka ze špenátu
Suroviny: 500 gr špenátu, 30 gr másla, 3 lžíce kysané smetany nebo jogurtu, sardelka, cibule, mouka.
Postup: Obraný a opraný špenát podusíme s troškou vody v troubě. Usekáme jej a dusíme na másle, v němž jsme zpěnili strouhanou cibuli a rovněž lžíci mouky. Podlijeme smetanou nebo jogurtem, kořeníme sardelkou a petrželkou. Špenát mažeme na opečenou žemli a posypeme sekanou cibulkou
- Pomazánka z droždí
Suroviny: 60 gr másla, 120 gr droždí, 1 větší cibule, sardelka nebo lžička hořčice, 6 lžic strouhanky, mléko
Postup: Na másle zpěníme cibulku až zrůžoví, přidáme droždí a mícháme, až kašička zhoustne. Přisypeme strouhanku, rozmícháme a zalijeme trochou horkého mléka a necháme přejít varem. Pak pomazánku okořeníme sardelkou nebo hořčicí. Do pomazánky můžeme též zamíchat vejce nebo zbylé bílky a zakápnout citronovou šťávou.
- Pomazánka smetanová křenová
Suroviny: Hrnek mléka, 40 gr hrubé mouky, vejce, 50 gr másla, křen, ocet, sůl.
Postup: V hrnečku rozkvedláme mléko nebo smetanu, mouku a vejce. Postavíme do vodní lázně a kvedláme, až směs zhoustne. Nevaříme, vejce by se srazilo. Přidáme rozpuštěné máslo, okyselíme a osolíme podle chuti za stálého míchání. Do vychladlé majonézy, kterou takto získáme, přimícháme strouhaný křen nebo jarní pažitku a mažeme na plátky žemle, které můžeme potřít máslem.
Ořechová pomazánka
Suroviny: 100 gr tvrdého sýra, 100 gr másla, 50 gr ořechových jader, sůl.
Postup: Máslo utřeme, přidáme strouhaný sýr a jemně namleté nebo tlučené ořechy. Pomazánku podle chuti osolíme a mažeme na malé chlebíčky, krájené z tukových rohlíků. Ozdobíme kouskem ořechu.
Pomazánka z rybího filé
Suroviny: 250 gr filé, 80 gr másla, kousek celeru, malá cibule, navinulé jablko, citronová šťáva, čtvrt litru smetany, lžička škrobové moučky, žloutek, sůl.
Postup: Filé opečeme na polovině másla s plátky celeru. Maso a měkký celer na drobno nasekáme. Ustrouháme k němu cibuli a přidáme drobounce nakrájené jablko. Smetanu, žloutek a moučku kvedláme ve vodní lázni, až krém zhoustne. Přidáme do něho zbytek másla a poté jej osolíme a okyselíme podle chuti. S vychladlým spojíme usekané filé a pomazánku mažeme na chlebíčky. Místo vařeného krému můžeme dát majonézu olejovou z 1 žloutku a 100 gr oleje, nebo klasickou majonézu.
- Celerová pomazánka s vejcem
Suroviny: 150 gr celeru, 100 gr majolky, 2 lžíce mléka, 1 malá cibule, 2 sterilované okurky, 2 natvrdo uvařená vejce, citronová šťáva, sůl, pepř.
Postup: Celer nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme s majolkou, mlékem, citronovou šťávou, jemně nasekanou cibulí, kostičkami okurek, nahrubo strouhanými vejci, solí a pepřem. Mažeme na bílé pečivo a zdobíme čerstvou zeleninou.
- Ďábelská pomazánka na topinky.
Suroviny: 1 kg cukety, 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 velké cibule, 10 feferonek nebo 4 paličky česneku, 1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě, 1/2 balíčku Deka.
Postup: Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme a přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
- Šlechtická pomazánka
Suroviny: 20 gr kaviáru, 80 gr másla, 30 gr olejovek, citronová šťáva, sůl
Postup: Máslo utřeme do pěny, přidáme utřené olejovky i s olejem, citronovou šťávu, sůl a nakonec zlehka vmícháme kaviár. Mažeme na bílé pečivo.
- Česneková pomazánka z tvrdých sýrů .
Suroviny: 200 gr eidamu, 200 gr moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice.
Postup: Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.
- Hospodská pomazánka
Suroviny: 250 gr měkkého tvarohu, 80 gr másla, 100 gr pivního sýra, mléko nebo smetanu.
Postup: Máslo utřeme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh, strouhaný sýr a za postupného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku. Nemusíme solit, protože sýr je dostatečně slaný. Mažeme na krajíčky chleba.
- Jarní vajíčková pomazánka.
Suroviny: 4-5 vajec, 1 malá majolka, kečup, 1 střední cibule nebo svazek pažitky.
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Do misky dáme vajíčka, přidáme majolku, nadrobno nasekanou cibuli (možno zaměnit i pažitkou) a kečup dle chuti - vše dobře vymícháme a podáváme jako pomazánku na čerstvou veku a přizdobíme zbytkem drobně posekané pažitky.
- Hermelínová pomazánka.
Suroviny: 1 sýr Hermelín (130 gr), 1 vajíčko (vařené natvrdo), 100 gr šunkového salámu, 1/2 menší cibule, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1/4 lžičky kari, sůl, popřípadě pepř, 50 gr majonézy, 50 gr bílého jogurtu
Postup: Sýr, vajíčko, cibuli a salám jemně nasekáme v mixeru nebo pomeleme (popřípadě jemně nastrouháme, zralejší Hermelín rozmačkáme vidličkou). Přimícháme hořčici, kari, majonézu a jogurt a dochutíme solí a pepřem. Mažeme na rohlíky nebo krajíčky veky, lze ozdobit např. trojúhelníčkem hermelínu a kouskem červené kapie.
- Čertova pomazánka
Suroviny: 1 velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 gr majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl.
Postup: Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.
- Česneková pomazánka II.
Suroviny: 3 lžíce másla, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.
Postup: všechny suroviny smícháme do hladké hmoty a mažeme na bílé pečivo.
- Pomazánka z uzeného sýra
Suroviny: 50 gr másla, vařený žloutek, 200 gr uzeného sýra.
Postup: Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou petrželkou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.
- Pomazánka slanečková.
Suroviny: Slaneček, 1 cibule, 2 vejce, lžíce hořčice, máslo, kyselá okurka, sladká paprika.
Postup: Můžeme použít i slanečka jikrnáče .Vymáčíme je předem v mléce nebo ve vodě, očistíme a umeleme s cibulí. Můžeme též přidat umletý vařený brambor. Máslo utřeme se žloutky na tvrdo vařenými, přimícháme slanečka i vše ostatní. Mažeme na chléb, sypeme sekanými bílky a okurkou. Tyto přísady můžeme do pomazánky i zamíchat. Stejně připravíme pomazanku z uzenáče. Do pomazánky můžeme umlít i kousek salámu.
- Nepravá humrová majonéza
Suroviny: 400 gramů filé, ocet, 1/4 cibule, 90 gramů sterilovaného celeru, 1 jablko, 1 majolka, sůl, cukr, sekaná petrželka
Postup: Filé vložíme do vařící vody se solí, octem a cibulí a na mírném ohni vaříme až do měkka. Filé necháme vychladit a potom ho rozmačkáme, promícháme s nakrájeným celerem a jablkem, petrželkou, vmícháme majolku a podle chuti osolíme a přisladíme.
- Tvaroh s křenem
Suroviny: 300 gramů měkkého tvarohu, 2 vařené prolisované žloutky, 1 lžíce nastrouhaného křenu, 1 jablko z kompotu, trocha soli, trocha cukru, špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup: Tvaroh, žloutky, křen, rozmačkané nebo pokrájené jablko, sůl, cukr a koření pečlivě promícháme vidličkou. Můžeme mazat na pečivo, jako pomazánku, ale i podávat jako samostatné jídlo ozdobené ředkvičkou, vejci, zelenou petrželkou apod.
- Pomazánka ze syrové zeleniny
Suroviny: 3 ks červených rajčat, 3 ks zelených rajčat, 2 ks zelené papriky, 1 třetina hlávky zelí, 1 menší cibule, 2 lžíce oleje, citronová šťáva, cukr, sůl
Postup: Rajčata, papriky a hlávkové zelí semeleme na masovém strojku (nebo rozmixujeme v mixéru), přidáme jemně nakrájenou cibuli, olej, citrónovou šťávu, trošku cukru a soli. Vše pečlivě promícháme. Tato pomazánka je nejlepší na máslem namazaném tmavém chlebu.
- Tomatová rybí pomazánka s majolkou
Suroviny: 250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého žlutého sýra, 100 g sladkokyselých okurek, 100 g zelených paprik, 50 g cibule, sůl, pepř
Postup: Rybičky v tomatě utřeme s majolkou (samozřejmě i se šťávou), přidáme na hrubo strouhaný sýr, na velmi malé kostičky nakrájené okurky, taktéž velmi drobně krájenou zelenou papriku s cibulí, sůl, pepř a vše dobře promícháme.
- Rychlá pomazánka
Suroviny: 3 vejce vařená natvrdo, 10 dkg tatarské omáčky, 10 dkg šunky nebo šunkového salámu, 1 kyselá okurka, citron, sůl, pepř
Postup: vejce nakrájíme nadrobno a smícháme s tatarskou omáčkou, přidáme na nudličky nakrájenou šunku nebo salám, nastrouhanou okurku, pokapeme citronem, osolíme, opepříme a vše promícháme a necháme vychladit. Podáváme s pečivem.