Pomazánky 1
Salát na chlebíčky
Suroviny: 1 neochucené pomazánkové máslo, 4 lžíce majolky, 30 dkg nastrouhaného měkkého salámu, 1 nakrájená cibule, 2 nastrouhané kyselé okurky, 5 lžic sterilovaného hrášku, sůl, pepř
Postup: všechny suroviny smícháme a dochutíme solí a pepřem.
Výborná pomazánka
Suroviny: 25 dkg salámu gothaj, 2 menší okurky, 1 cibulka, 1 majolka, 1,5 lžičky oleje, 1,5 lžičky hořčice, 1,5 lžičky kečupu, 1 kostka cukru
Postup: salám, okurky a cibulku umeleme a smícháme s majolkou. Na pánvičce zahřejeme olej, hořčici, kečup a cukr. Necháme vychladnout a smícháme s ostatními surovinami.
Pomazánky na topinky
Suroviny: 15 dkg nivy, 2 tavené sýry obsahující nivu, špetka pepře, 1 větší cibule, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžička sladké papriky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, špetka chilli nebo lžičku pálivé papriky, tvrdší chleba na topinky, olej na smažení
Postup: nivu nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme na drobno, přidáme tavené sýry, pepř, hořčici, kmín, papriku, kečup, česnek a chilli. Vše důkladně spojíme a mažeme na opečené topinky.
Pomazánka z lučiny
Suroviny: 1 lučina, 2 lžíce ramy (nebo jiný tuk), 3 stroužky česneku
Postup: všechny suroviny utřeme na hladký krém a mažeme na plátky rohlíku jako jednohubky. Zdobíme půlkou ořechu.
Falešná humrová
Suroviny: 10 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 10 dkg majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.
Postup: syrový celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Pokapeme citronovou šťávou, podle chuti osolíme a osladíme. Promícháme s majonézou a mažeme na chlebíčky, které ozdobíme plátkem citronu
Pomazánka na chlebíčky
Suroviny: 30 dkg měkkého salámu, 5 sladkokyselých okurek, 5 vařených vajec, 1 cibule, 4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř.
Postup: všechny suroviny nastrouháme nebo umeleme, přidáme majonézu a podle chuti sůl a pepř. Mažeme na chlebíčky a zdobíme plátky rajčete a papriky.
Pomazánka "a la" humr
Suroviny: 40 dkg rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citronová šťáva, sůl, pepř.
Postup: filé vaříme do měkka, asi 12 minut. Uvařené nakrájíme na drobno. Jablko a cibulku nakrájíme na jemno a přidáme k rybímu masu. Promícháme a přidáme kečup, citron a podle chuti sůl a pepř. Znovu promícháme a necháme v ledničce rozležet do druhého dne. Mažeme na krajíčky veky a ozdobíme plátkem citronu.
Pomazánka z olejovek
Suroviny: 1 olejovky, 1 tavený smetanový sýr, 5 dkg másla, 1 lžička hořčice, 2 lžičky kečupu, křen, sůl, pepř
Postup: sýr s máslem utřeme do pěny, přidáme ostatní suroviny, vymícháme na hladký krém.
Pikantní pomazánka 1
Suroviny: 25 dkg českého salámu, kyselá okurka, 1 cibule, 10 dkg majonézy. Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1,5 lžíce hořčice, 1/2 lžíce worchestrové omáčky.
Postup: Suroviny na nálev smícháme a necháme přejít varem. Salám, okurku a cibuli umeleme, přidáme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Promícháme a mažeme na chlebíčky, které ozdobíme suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.
Pikantní pomazánka
Suroviny: 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 20 dkg měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl
Postup: na masovém strojku umeleme zeleninovou směs, salám a cibuli. Spojíme pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky a zeleninové jednohubky.
Pomazánka z tresčích jater
Suroviny: 15 dkg tresčích jater, 10 dkg másla, 1,25 dl mléka, 1 cibule, 2 dkg hrubé mouky, sůl, pažitka, citron
Postup: z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Dochutíme solí.
Očková pomazánka
Suroviny: 1 krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry
Postup: Očka rozmixujeme, přidáme máslo a sýr a ještě vyšleháme. Podáváme s vekou nebo chlebem.
Krabí pomazánka
Suroviny: 1 balení krabích tyčinek, 1 majolka, 10 dkg taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup: tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Pomazánka plná vitamínů
Suroviny: 20 dkg ramy, 10 dkg taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka.
Postup: tuk se sýrem utřeme a postupně přidáme všechnu na drobno nakrájenou zeleninu. Pomazánku mažeme na pečivo, nebo jí můžeme plnit čerstvé papriky.
Mrkvová pomazánka s křenem
Suroviny: 10 dkg majolky, 25 dkg mrkve, 5 dkg křenu, 1 cibule, lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr
Postup: do majolky vmícháme jemně nastrouhanou mrkev, křen, přidáme nakrájenou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronem, solí, pepřem, špetkou cukru a řádně promícháme. Mažeme na tmavé pečivo.
Žampionová pomazánka na chlebíčky
Suroviny: 25 dkg žampionů, 10 dkg plísňového sýra, 2 střední cibule, 1 sladkokyselá okurka, 5 dkg másla, 2 dkg hořčice, 1 veka, olej na osmažení žampionů
Postup: Žampiony nakrájíme na větší kousky a osmažíme. Po vychladnutí je jemně pokrájíme nebo umeleme, přidáme nastrouhaný sýr, cibuli a okurku nakrájenou nadrobno. Vše dobře utřeme s máslem a hořčicí a mažeme na plátky veky.