Polévky s těstovinami
Polévka z hovězí oháňky
Suroviny:
- 1/2 kg hovězí oháňky
- sůl
- celý pepř
- 2 cibule
- 15 dkg kořenové zeleniny
- domácí nudličky
- polévkové koření
- zelená petrželka
Postup: maso vložíme do vroucí osolené vody a vaříme spolu s pepřem a cibulí do poloměkka. Přidáme kořenovou zeleninu vcelku a zvolna vaříme do měkka. Maso a zeleninu vyndáme, vývar přecedíme. Do vývaru zavaříme nudličky a povaříme. Přidáme nakrájenou zeleninu a obrané pokrájené maso. Dochutíme polévkovým kořením a posypeme nakrájenou petrželkou.
Polévka s kapáním
Suroviny:
- 2 kostry z kuřete, nebo křídla
- zelenina (mrkev, petržel, pórek, cibule)
- 3 kuličky pepře
- 1 kulička nového koření
- 1 lžíce vegety
- 2 l vody
- sůl
- na kapání: 2 vejce, 5 dkg polohrubé mouky, muškátový oříšek, sůl
Postup: do tlakového hrnce dáme kuřecí kostry, sůl, koření a 10 minut vaříme. Kostry vyndáme a vodu přecedíme. Do vývaru dáme vařit nakrájenou zeleninu a přidáme vegetu. Když je zelenina měkká, připravíme kapání. Mouku smícháme s nastrouhaným muškát.oříškem, solí a vejci. Metličkou pečlivě promícháme a přes sítko s většími oky necháme prokapat do polévky. Polévku necháme jen přejít varem. Dochutíme, přidáme nasekanou zelenou petrželku, obrané maso a podáváme.
Polévka s nočky
Suroviny:
- 30 dkg předního hovězího masa nebo kostí
- 2 l vody
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek petržele
- kousek celeru
- kousek pórku
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
- sůl, pepř
- petrželová nať
Suroviny na nočky:
- 1 lžíce másla
- 2 vejce
- sůl
- 10 dkg krupice
Postup: maso (kosti) vložíme do studené vody, osolíme, přidáme kuličky koření a vaříme asi 1/2 hodiny. Maso vyjmeme, vodu přecedíme do hrnce, přidáme nakrájenou zeleninu a cibuli a vaříme 5 minut. Připravíme si nočky: změklé máslo s vejci a solí rozmícháme a přidáme krupici. Zpracujeme na husté těstíčko a lžičkou vykrajujeme malé nočky, vhodíme je do polévky a vaříme ještě asi 10 minut. Maso nakrájíme na kousky a vložíme do polévky. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou.