Bramborová polévka
Suroviny:
- 50 dkg brambor
- 10 dkg kořenové zeleniny
- 1 cibule
- kousek pórku
- hrst sušených hub
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, kmín
- majoránka
- 1 lžíce podravky
- hotová jíška
- pažitka, petrželka
Postup: houby namočíme asi na hodinu do studené vody. Brambory, cibuli, pórek a zeleninu nakrájíme na kostičky a dáme vařit asi do 1,5 l vody. Přidáme podravku, kmín, namočené, pokrájené houby a vaříme do měkka. Polévku zahustíme jíškou, povaříme, ochutíme rozetřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Na talíři posypeme petrželkou a pažitkou.
Pohanková bramboračka
Suroviny: 4 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 1/2 petržele, brambory, 1,5 l vody, 1 lžíci podravky nebo vegety, 15 dkg pohanky - lámanky, sušené houby, majoránka, kmín, pepř, sůl, 3 stroužky česneku
Postup: na oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu, opranou lámanku a společně restujeme, přidáme kmín, namočené houby, chvíli restujeme, přidáme vývar a nakrájené brambory, osolíme a vaříme do měkka. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř, dochutíme a podáváme.