Boršč
Suroviny:
- 20 dkg hovězího žebra
- 20 dkg vepřového masa
- 30 dkg kořenové zeleniny
- 30 dkg kysaného zelí
- 20 dkg červené řepy
- ocet
- bobkový list
- několik kuliček pepře
- několik kuliček nového koření
- 10 dkg párků
- 1 kysaná smetana
- sůl
- jíška
Postup: hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do 2 l studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme nakrájené vepřové maso. Zeleninu nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme na drobno nakrájené zelí a nakrájenou řepu. Vše dovaříme do měkka. V malém množství vody povaříme koření a vodu vlijeme do polévky. Přidáme párek nakrájený na kolečka, trochu jíšky a povaříme. Dochutíme solí, octem a na talíři přidáme lžíci kysané smetany.
Ruský boršč
Suroviny:
- 500 gramů hovězího žebra
- 1 a 1/2 litru vody
- sůl
- 150 gramů červené řepy
- 20 gramů másla
- 20 gramů cibule
- 1 lžíce octa
- 150 gramů hlávkového zelí
- 100 gramů celeru
- 50 gramů petržele
- 50 gramů mrkve
- 100 gramů rajčat
- 10 gramů cukru
- jíška
- sladká paprika
- zakysaná smetana
Postup: Očištěné hovězí žebro vložíme do odměřené osolené vody na polévku a povaříme necelou půl hodinu. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme dusit zvlášť do kastrolu na cibulku zpěněnou na másle. Při dušení pokapeme řepu octem. Hlávkové zelí zbavíme košťálu, očistíme, nakrájíme na nudličky a prolijeme vařící vodou. Celer, mrkev, petržel očistíme, nakrájíme na nudličky, rajčata rozkrájíme na větší kousky. Udušenou řepu, spařené zelí, zeleninu a rajčata přidáme k povařenému masu a vše vaříme tak dlouho až maso změkne. Měkké maso vyndáme, do polévky přidáme jíšku a znovu povaříme. Před podáváním polévku podle chuti dokyselíme octem, lehce osladíme a okořeníme sladkou paprikou. K polévce podáváme zakysanou smetanu