Rohlíky
Rohlíky 1
Suroviny:
- 1/2 kg hladké mouky
- 7 dkg sádla
- 2,5 dkg droždí
- 1 lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- 3 dl mléka
- vajíčko na potření
- semínka: sezam, mák, kmín
- hrubozrnná sůl
- nastrouhaný sýr
Postup: z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Z prosáté mouky, soli, rozpuštěného sádla a kvásku vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na polovic a každý díl rozválíme na kolo. Rádýlkem nebo nožem rozdělíme na 8 dílků a každý dílek stočíme od kraje do středu na rohlíky. Znovu je necháme trochu nakynout, potřeme vajíčkem, posypeme sezamem, solí nebo sýrem a upečeme do křupava.
Rohlíky 2
Suroviny: (šálek = 2,5 dl)
- 4 šálky hladké nebo celozrnné mouky
- 1/2 šálku oleje
- 1/2 šálku cukru
- 1 šálek vody
- 1 droždí
- 1/4 šálku teplé vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 bílky
Postup: bílky ušleháme na tuhý sníh, droždí rozdrobíme a rozmícháme v teplé vodě. Všechny suroviny smícháme, řádně propracujeme, dáme do mikrotenového sáčku na 12 hodin do ledničky. Část těsta rozválíme na 3 mm placku, rozkrájíme na čtverce, srolujeme do tvaru rohlíku, necháme 2 hodiny kynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a při 190 stupních pečeme do zlatova. Těsto v ledničce vydrží několik dnů.
Rohlíky s mákem
Suroviny:
- 40 dkg hladké mouky
- 1 hera
- 1 zakysaná smetana
- 1/4 kg mletého máku
- 1 lžíce medu
- mléko
- cukr podle chuti
- mletá skořice
Postup: mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které rozdělíme na 6 dílů a dáme na 2 hodiny do ledničky. Mletý mák smícháme s trochou mléka, přidáme med, cukr a skořici a chvíli, za stálého míchání, vaříme. Když je potřeba mák trochu zahustit, přidáme drcené dětské piškoty. Každý díl těsta rozválíme do kruhu o průměru asi 20 cm. Rádýlkem kruh rozdělíme na 8 dílů. Do vzniklých částí dáme makovou nádivku a srolujeme do rohlíčků. Rohlíčky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme do zlatova.