Margaretka
Margaretky
Suroviny:
- těsto I.:
- 20 dkg hery
- 10 dkg moučkového cukru
- 30 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- náplň: marmeláda jahodová, meruňková, kiwi
- těsto II:
- 23 dkg hladké mouky
- 5,5 dkg moučkového cukru
- 18 dkg hery
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
Postup: Těsto I.: Do mouky vmícháme cukr, vejce a ztuhlou heru nastrouhanou na hrubém struhadle. Vypracujeme těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladu. Z těsta vyválíme plát o síle asi 3 mm (pomohou nám 2 pečící papíry mezi které dáme těsto) a vykrájíme kolečka o průměru 6-8 cm. Kolečka klademe na plech s pečícím papírem a předpečeme při 200 stupních asi 3 minuty.
Těsto II.: Heru utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Za stálého míchání přidáme vejce. Nakonec vmícháme mouku. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na předpečená kolečka. Dopečeme (asi 10 minut), necháme vychladnout a pak plníme.
Marmeládu rozehřejeme v kastrůlku do tekutého stavu a pomocí malé naběračky nalijeme do středu kolečka. Náplň se rozteče a bude lesklá.
Domácí 3-bitka
Suroviny na těsto:
- 2 dl polohrubé mouky
- 3 vejce
- 25 dkg cukru krystal
- 1 dl oleje
- 1 lžička sody bikarbona
- 2 lžíce kakaa
Postup: vejce a cukr utřeme do pěny a postupně přidáme ostatní suroviny. Těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme.
Suroviny na náplň I. :
- 1/2 l mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 2 vanilkové cukry, 10 dkg cukru krystal - z těchto surovin uvaříme kaši - po vychladnuté zašleháme 25 dkg hery
Suroviny na náplň II. :
- 1 plechovku slazeného mléka vaříme ve vodě 2 hodiny, po vychladnutí vyšleháme s 20 dkg hery
Postup: na vychladlé těsto rozetřeme náplň I. a na ní rozložíme 2 balíčky BB sušenek. Na sušenky rozetřeme náplň II. a polijeme čokoládovou polevou.