Koláče
Rybízový koláč
Suroviny:
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg pískového cukru
- 20 dkg hery
- 1 žloutek
- krém:
- 3 dl mléka
- 1 vanilkový pudink
- 12 dkg pískového cukru
- 15 dkg hery
- rybíz - čerstvý
Postup: z mouky, cukru, žloutku a tuku vypracujeme těsto. Vyválíme placku a upečeme do růžova. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, necháme vychladnout. Cukr a heru utřeme a pomalu přidáváme vychladlý pudink a připravíme tak sladký krém. Vychladlou placku potřeme tímto krémem a na povrch rozložíme co největší množství rybízu.
Borůvkový koláč nekynutý
Suroviny:
- 60 dkg polohrubé mouky
- trochu soli
- 15 dkg cukru
- 15 dkg másla
- 1 kostka droždí
- 1 prášek do pečiva
- 2 žloutky
- vlažné mléko
- borůvky
- mletý mák s cukrem nebo žmolenka na posypání
- žloutek na potření
Postup: máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto, které nenecháme kynout. Na pomoučeném vále uděláme bochánky, které upravíme na koláče. Koláče přeneseme na plech s pečícím papírem, okraje koláčů potřeme žloutkem. Na koláče rozložíme borůvky, sypeme mákem nebo žmolenkou a dáme upéci.
Litý koláč s ovocem
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- mléko podle potřeby
- různé ovoce: reveň, jablka, meruňky, rybíz
- drobenka: máslo, cukr, polohrubá mouka
Postup: ze surovin zpracujeme těsto, které nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Nahoru poklademe ovoce a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme asi 40 minut.
Místo drobenky můžeme na upečený koláč (ještě teplý) nalít uvařené 2 vanilkové pudinky v 850 ml pomerančového džusu.
Domažlický koláč
Suroviny:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 12,5 dkg hery
- 10 dkg moučkového cukru
- 3 dkg droždí
- 3 žloutky
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 2 dl vlažného mléka
- švestková povidla - ochutíme rumem, skořicí a cukrem
- 10 dkg máku, 1 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, mléko - umletý mák svaříme s mlékem, medem a cukrem
- 3 tvarohy, 2 vejce, 10 dkg moučkového cukru, rum - tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem a vmícháme tuhý sníh s bílků - tvaroh nesmí být moc hustý
Postup: vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 bochánků. Z každého vytvarujeme koláč, přeneseme na plech s pečícím papírem, okrajeme potřeme rozšlehaným vejcem a celý koláč potřeme tvarohovou náplní. Mák a povidla si dáme do igelitových sáčků, ustřihneme roh a tvoříme na koláči s tvarohem různé vzory. Posypeme drobenkou (polohrubá mouka, máslo, cukr) a koláče upečeme.
Curyšský jablkový koláč
Suroviny na těsto 1.:
- 12,5 dkg hery
- 25 dkg polohrubé mouky
- 6 dkg cukru
- 1 vejce
Suroviny na těsto 2.:
- 3 vejce
- 15 dkg cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
- 1 nastrouhané jablko
- 3 dkg polohrubé mouky
- na špičku nože prášku do pečiva
- 20 dkg strouhaných mandlí
- 3 jablka
- trochu hery
Postup: heru rozkrájíme do mouky rozmíchané s cukrem, přidáme vejce a vypracujeme těsto, které na hodinu uložíme do chladu. Pak je rozválíme, vyložíme jím dortovou formu a 15 minut předpečeme .
Ze 3 žloutků a 15 dkg cukru ušleháme hustou pěnu, přidáme citronovou šťávu, rum, nastrouhané jablko, vmícháme mouku s práškem do pečiva, mandle a lehce vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků. Jablka rozkrojíme na půlky a i se slupkou trochu nakrojíme (ze strany, kde je slupka) jako na plátky. Hmotu rozetřeme na předpečené těsto, poklademe 6 půlkami jablek a pokapeme rozehřátou herou. Koláč pečeme dalších 50 minut při 180 stupních.
Obrácený koláč
Suroviny:
- 4 vejce
- cukr = váha 4 vajec
- polohrubá mouka = váha 4 vajec
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 kg jablek
- 1 skořicový cukr
- 1 vanilkový cukr
- strouhané ořechy
- rozinky
- tuk na vymazání formy
- strouhanka do formy
Postup: formu dobře vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dno formy poklademe nakrájenými plátky jablek, posypeme skořicovým cukrem, ořechy a rozinkami. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a vzniklé těsto nalijeme do formy na jablka. Upečeme v předehřáté troubě. Po upečení postavíme formu na mokrou utěrku a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme vanilkovým cukrem. Výborný je druhý den.
Třený koláč s ovocem
Suroviny:
- 8 dkg hery
- 10 dkg moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 dl mléka
- 15 dkg hladké mouky
- 5 dkg hrubé mouky
- 1/2 pečivového prášku
- 1 měkký tvaroh
- 1 vejce
- cukr dle chuti
- ovoce (meruňky, maliny, rybíz)
- žmolenka (hera, cukr, hrubá mouka)
Postup: heru, moučkový cukr a 3 žloutky utřeme v míse, přidáme hladkou i hrubou mouku smíchanou s pečícím práškem a mléko, promícháme a přidáme tuhý sníh ze 3 bílků. Rozetřeme na plech s pečícím papírem. Tvaroh rozmícháme s vajíčkem, cukrem, případně troškou mléka, aby byl řidší. Na těsto rozetřeme rozmíchaný tvaroh, poklademe ovocem, posypeme žmolenkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Koláč je dobrý i bez tvarohu.