Koláč s borůvkami a mandlovou žmolenkou
30. 3. 2007
Suroviny:
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg másla
- 2 žloutky
- 2 dkg droždí
- 1,5 dl mléka
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- citronová kůra
- náplň: 80 dkg borůvek, 10 dkg medu
- žmolenka: 6 dkg másla, 4 dkg krystalového cukru, 2 dkg vanilkového cukru, 8 dkg polohrubé mouky
Postup: připravíme kvásek z droždí, cukru, 4 lžic mléka a lžíce mouky a necháme vykynout. Do mísy dáme prosátou mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli, citronovou kůru, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto, zaprášíme moukou a necháme vykynout. Těsto rozválíme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe na něj borůvky smíchané s medem, posypeme žmolenkou a pečeme při 170 stupních asi 1/2 hodiny.