Sekaná pečeně plněná vejci
Suroviny: 500 g mletého masa, 1 cibule, 50 g slaniny, 1 vejce, 2 máčené žemle, sůl, pepř, trochu strouhanky
na náplň: 3 natvrdo uvařená vejce, pod maso 50 g sádla
Postup: V míse smícháme mleté maso. Dáme dvě třetiny hovězího a třetinu vepřového nebo polovinu hovězího a polovinu vepřového. K masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, na které jsme osmažili drobně nakrájenou cibuli. Dále přidáme namočené a vymačkané žemle, sůl, pepř a vše spojíme vejcem. Masovou hmotu rozestřeme na vodou přelité prkénko. Do středu dáme za sebou uvařená vejce. Maso opatrně stočíme, aby vejce zůstala uprostřed. Na pekáči rozpustíme sádlo, vložíme sekanou pečeni a potřeme ji navrchu bílkem. Pečeme v troubě za občasného podlévání.
Sekaná plněná vejci II
Suroviny: 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 vejce, 1 housku, mletou papriku, sůl, pepř, 1 cibuli, strouhanku, 1 lžičku kuliček sterilovaného pepře tabasco, 2 různobarevné kapie, 4 vejce uvařená natvrdo
Postup: Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Housku namočte do mléka. Mleté maso smíchejte s cibulí, vejci a vymačkanou houskou. Osolte, ochuťte pepřem, paprikou, sterilovaným pepřem a máte-li ráda ostré, nebojte se přidat pár kapek tabasca. Formu na srnčí hřbet vymažte tukem, vysypte strouhankou a na dno dejte polovinu masové směsi. Mírně promáčkněte hřbetem ruky, aby ve středu nádoby vznikla podélná prohlubeň, do ní vložte vejce uvařená natvrdo a obložená různobarevnými proužky paprik. Překryjte zbylým masem. Pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 175 °C.
Sekaná po řecku
Suroviny: 1 tvrdá houska, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 750 g mletého masa, sůl, pepř, 150 g fety, 150 g zelených oliv s kapií, 6 plátků slaniny, 1 červená chilli paprička, 1 lžíce olivového oleje, 850 g rajčat, oregano
Postup: Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Housku namočíme do vody. Oloupeme 1 cibuli a česnek. Drobně je pokrájíme. Přidáme k masu, vymačkanou housku, sůl a pepř a promícháme. Sýr nakrájíme na kostičky a nasekáme olivy. Přidáme k masu. Z hmoty vytvarujeme šišku a dáme do pekáčku. Obložíme ji plátky slaniny, podlijeme vodou a pečeme asi 45 minut. Oloupeme druhou cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Chilli papričku posekáme. Osmaheme ji na oleji. Přidáme pokrájená rajčata a dusíme 30 minut. Ochutíme solí, pepřem a oreganem. Hotovou pečeni přelijeme omáčkou.
Příloha: brambory
Sekaná s pepřem
Suroviny: 2 velké mrkve, 1 houska, 2 cibule, 200 g prorostlé suzené slaniny, 800 g mletého masa, 2 vejce, majoránku, sůl, pepř, pálivá paprika, 2 svazky petržele, 2 lžíce nakládaných zelených zrnek pepře, máslo na vymazání formy, sójová omáčka, 1 lžíce mouky
Postup: Mrkev ostrouháme a nakrájíme na kostky, dáme na 5 minut do vroucí osolené vody. Housku změkčíme ve studené vodě. Cibuli oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky. Cibuli, kostičky slaniny, vymačkanou housku a vejce smícháme s mletým masem. Polovinu pepře vidličkou rozmačkáme a dáme spolu s majoránkou, tymiánem, solí a paprikou a pepřem do umleté masové směsi, ochutíme. Petržel opláchneme a nasekáme. Vyšší formu vymažeme máslem a polovinou masa do ní rozprostřeme. Na to poklademe kousky mrkve, celé posypeme petrželí a zbylým mletým masem. Povrch posypeme zbylým zeleným pepřem a sekanou pečeme při teplotě 200 stupňů cca 1 hodinu. Šťávu přelijeme přes síto a pečeni ve formě necháme v teple. Omáčku popřípadě dolijeme vodou, zahustíme ve vodě rozkvedlanou vodou, dochutíme sójovou omáčkou a krátce povaříme.
Příloha: bílý chléb