Holandský řízek
Suroviny: 50 dkg bůčku, 15 dkg eidamu, 1 dl mléka, sůl, 1 stroužek česneku
Postup: Maso umeleme, přidáme mléko, propracujeme a necháme přes noc. Druhý den přidáme nastrouhaný sýr, stroužek česneku, osolíme a řádně promícháme. Z hmoty uděláme placičky, obalíme v trojobalu nebo jen ve strouhance, usmažíme na oleji, podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Holandský řízek II
Suroviny: 500 g mletého vepřového masa, 150 g strouhaného eidamu, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce strouhanky, 200 ml mléka, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 vejce, strouhanka, tuk nebo olej
Postup: Mleté maso, sýr, mouku, mléko, sůl, pepř, papriku a vejce smícháme v míse dohromady, podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme asi 30 minut odležet. Po odležení z hmoty vytvarujeme placičky ve tvaru karbanátků, které obalíme ve strouhance a osmažíme je na rozpáleném oleji nebo tuku dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo s opékanými bramborami a s čerstvou zeleninou.