Rolády
Suroviny:
- 3/4 kg zadního hovězího masa
- 10 dkg šunky
- 10 dkg slaniny
- 2 velké cibule
- sůl, pepř
- 4 stroužky česneku
- olej
- 4 dl vody nebo vývaru na podlití
- hladká mouka na zahuštění
Postup: maso rozkrojíme na plát, který rozklepeme co nejvíce do tenka, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Rozložíme na něj šunku a slaninu. Zabalíme do rolády, kterou svážeme provázkem. Cibuli nakrájíme na jemno, dáme na olej a usmažíme do zlatova. Na cibuli dáme roládu a podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme je, výpek vyrestujeme na tuk, záprášíme moukou, orestujeme, přidáme vodu, povaříme. Dochutíme solí, pepřem, přecedíme přes jemné síto - šťáva by měla být zlatavé barvy s vůní po česneku. Příloha: bramborový knedlík, rýže, brambory.
Plněný hovězí závitek
Suroviny:
- 500 g zadního hovězího masa
- 200 g mletého libového masa
- 4 bílky
- 40 g šunky
- 40 g olivového oleje
- 120 g cibule
- mletý pepř
- sůl
Postup: mleté maso ochutíme trochou soli a pepřem, přidáme bílky, na kostičky nakrájenou šunku a promícháme v kompaktní hmotu. Plátky hovězího naklepeme, osolíme a opepříme, na prostředek dáme mleté maso zformované do válečku, okraje masa přes něj přehneme a svineme do závitků, které opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran.
Na výpeček dáme jemně nakrájenou cibuli, kterou restujeme do hnědé barvy, pak podlijeme, přidáme opečené závitky a dusíme pod pokličkou na mírném ohni do změknutí. Podléváme jenom mírně, aby výpeček vázal. Měkké závitky přeléváme výpečkem. Podáváme s rýží nebo s bramborem a zeleninovým salátem.
Selčiny závitky
Suroviny:
- 4 plátky zadního hovězího
- 200 g uzeného bůčku
- 2 cibule
- 2 větší vařené brambory
- 2 sterilované okurky
- 1 vejce
- hladká mouka
- 1/2 kostky masoxu
- olej
- pepř
- sůl
Postup: plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme. Bůček nakrájíme na kostičky, trochu vyškvaříme, přidáme 1 nakrájenou cibulku a osmahneme. Pak vložíme kostičky brambor, okurek, prohřejeme a zahustíme vejcem.
Náplní potřeme plátky masa, stočíme, upevníme párátky a opečeme na oleji na druhé zpěněné cibulce. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme a provaříme. Vrátíme závitky, prohřejeme a podáváme s rýží nebo s vařenými brambory.