Kuřecí perkelt s noky
Suroviny:
- 4 kuřecí stehna
- olej na opečení
- 10 dkg másla
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 2 dl smetany
- sůl, pepř
- 1/2 papriky červené, zelené, žluté
- 2 rajčata
- olej na orestování
- 1 dl zakysané smetany na ozdobu
Postup: stehna vykostíme, naporcujeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme na pánvi na oleji z obou stran. Cibuli nakrájíme nahrubo a na másle osmahneme do zlatova, přidáme mouku, mletou papriku a krátce orestujeme. Přilijeme 1/2 l vody, rozmícháme a vložíme kousky masa a 15 minut podusíme. Přidáme smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem. Rajčata bez semen a papriky nakrájíme na větší kousky a prudce, krátce na oleji orestujeme. Maso přeléváme omáčkou, ozdobíme orestovanou zeleninou a zakysanou smetanou. Jako přílohu podáváme noky.
Suroviny na noky:
- 50 dkg hladké mouky
- 5 vajec
- 1 lžičku soli
- 1 dl vody
- 2 lžíce oleje
Postup: z vajec, mouky, soli a vody vymícháme v misce hladké těstíčko. Přes cedník s velkými otvory zaváříme těsto do vroucí osolené vody s olejem. Vaříme 5-7 minut, sítem vybereme a propláchneme studenou vodou.