Žemlovka s jablky
Suroviny:
- 1 a půl veky nebo rohlíky
- 3 vejce
- 1/2 l mléka
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kg jablek
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrsti sekaných ořechů
- 50 ml rumu
- mletá skořice a skořicový cukr
- 15 dkg másla
- kysaná smetana
- máta nebo meduňka na ozdobu
Postup: formu nebo pekáček vymažeme máslem. Mléko rozšleháme s vejci, polovinou moučkového cukru a vanilkovým cukrem. Veku nakrájíme na plátky, namáčíme v mléce s vejci a klademe do formy, těsně vedle sebe. Na veku dáme tenké plátky jablek, které předem smícháme s polovinou cukru, skořicí, skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Pokapeme rumem. Přikryjeme druhou polovinou namočené veky. Na veku dáme plátky másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Na talíři lehce pocukrujeme, ozdobíme kysanou smetanou a lístky máty nebo meduňky.